
Bjästabacken
Strax söder om Örnsköldsvik, i Bjästa, har man under en vintervecka varje år marknad och fest i skidbacken.
Jonas Nätterlunds kosing gjorde det möjligt för Laddat Ljus att göra en ljussatt labyrint, “Den vita staden och de två madonnorna”. Tjugofem pelare i ren snö och två blixtrande madonnor framträdde ur den osynliga elektriciteten. I branta skidbacken regnbågens färger gnistrande i snön. Elddans och fyrverkeri inledde festligheterna. Tal hölls och det självlysande kommunalrådet Elvy Söderström invigde.
Attraktionen sågs över stora områden, längs E4 och runt Bjästa.
Inspiration till vår snövita skapelse kom från industriutställningen, “Den vita staden”, som pågick under krigsåret 1916 i Örnsköldsvik. Alltså under Första Världskriget! Trots det lockade utställningen nästan 200 000 besökare. Staden hade då drygt 4000 invånare.
Vi gör det igen….! Vi lockar 200 000 besökare till Örnsköldsvik.
Den fantastiske typografen Jonas Nätterlund donerade 24 miljoner kronor till Örnsköldsviks kommun efter sin död 1997. Enligt hans vilja bildades en stiftelse vars syfte är att skapa upplevelser av konst mellan Ulvöarna och längs Nätraälvens dalgång.

artikel i Örnsköldsviks Allehanda
BJÄSTA. I dag börjar sportlovet. Men redan i lördags invigdes det i Bjästabacken. Årets konstutsmyckning presenterades med en, numera traditionsenlig, ljusfest.
ELDFÄNGT. Innan konstverket invigdes officiellt bjöds det på en sprakande eldshow.
Kylan biter, mörkret har precis lagt sig och på håll hörs mummel från marknadsstånden vid Bjästabackens fot. För andra året i rad är det ljusfest när konst-
installationen, som ska pryda skidområdet den kommande veckan, ska invigas.
– Det är en folkfest, en konstupplevelse i ljus – en tillfällig utsmyckning som alla kan ta till sig av, säger Ulla Tällström, konstintendent.
Snöskulptur
Årets konstverk är en snöskulptur och heter ” Den vita staden och de två Madonnorna”. Bakom står konstnären Anders Örnberg, som fanns på plats i Bjästabacken i lördags kväll för att presentera den.
– Det är kul att vara här. Jag vill skicka en tanke till Jonas Nätterlund. Han måste ha varit en fantastisk människa, säger Anders Örnberg.
Det är nämligen tack vare Stiftelsen Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds minnesfond som snöskulpturen har blivit möjlig.
Anders Örnberg berättar att han har haft utställningen ”Den vita staden” som utgångspunkt för sitt skapande.
En hyllning till Ö-vik
– Det är en hyllning till Örnsköldsvik och er alla i kommunen. Ni har Madonnorna med er, säger Anders Örnberg.
I en vecka har arbetet med att upprätta verket pågått, ett arbete som har varit kul, menar Anders Örnberg.
– Många har kommit fram och undrat vad vi har gjort. Jag hoppas att man ska stanna upp och att konstverket ska uppmana till eftertanke.
Men innan installationen formellt invigdes bjöds det på eldshow med Agne Säterberg och Maria Blomster.
Fackeltåg i backen
Eldarna sprakar och rytmisk musik strömmar ur högtalarna. Många rör sig i takt till musiken för att hålla värmen.
Plötsligt börjar det att röra på sig i en av pisterna.
I långsamt gemak tar sig ett fackeltåg med barn nedför backen. I pisten bredvid tänds lampor i regnbågens alla färger och på himlen syns små eldklot, när så kallade UFO-ballonger släpps upp i luften.
Till slut har det blivit dags för kommunalrådet Elvy Söderström att förklara konstverket invigt. Konstellationen tänds upp i neonfärger och folkmassorna strömmar närmare. Caroline Carlsdotter är en av de som tog sig in mellan pelarna.
– Det är häftigt, jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Det är roligt att han har läst in sig på vår stad. Egentligen skulle man gå runt här ensam, det hade varit riktigt häftigt, säger Caroline Carlsdotter.
Ljusfesten är här för att stanna, enligt Ulla Tällström.
– Ja, vid varje sportlovs början. Jag hoppas att det ska bli lika känt som Jokkmokks marknad, säger hon och ler.
Rebecka Martikainen