Svart

Utställning på Västerås Konstmuseum 15 november – 28 januari 2007

I Västerås lät Laddat Ljus platsen vara utgångspunkt för idé och innehåll. Konstmuseet ligger vid Svartån som är källan till ljus, energi och Västerås utveckling med ASEA-ABB som huvudaktör. Utställningen Svart byggde på spänningen i förhållandet mellan ljus och mörker. Besökarna blev delaktiga och utrustade med ficklampor fick de lysa sig fram i de släckta utställningsrummen. Publikens ljus mötte konstverk och objekt som visade några av det svartas många dimensioner, som sinnestämning, som hudfärg, i klädmode…

Svart får, black is beautiful, svartfot, den lilla svarta, eru black?, svartkonst, Black Label, svart som natten, svart kaffe, black beautys, svart kaviar, svartjobb, svartsoppa, svarta börsen, Black Jack, svarta lådan, svarta pantrarna, Gamle Svarten, Svarte Ole, svartkrut, Black Friday, Black Week, svart te, svarte Petter….

Till utställningen bjöd vi in till en välbesökt föredragserie och gjorde en katalog på Svart tema. Under drygt två månader lyste sammanlagt 8 500 besökare upp utställningen och utgjorde själva en aktiv del av den.

Strax intill museet återinvigdes samtidigt Sveriges största neonskylt, En baddare i badet, skapad av medutställaren P. O. Ultvedt.

Arbetet i Västerås växte och resulterade också att vi tog fram idé- och utvecklingsplattformen ”Juleljus” som utgångspunkt för Västeråsarnas ljusa framtid och som också skulle fungera då Laddat Ljus rest vidare. Uppdraget från Teknik och Idrott i Västerås Stad fick ganska snart ett påtagligt resultat. Träd illuminerades och spred ett milt skimmer i Stadsparken och Vasaparken under årets mörkaste dagar.

Utställare: Erik Dietman, Tonie R. Lewenhaupt, P.O. Ultvedt, Sophi Vejrich och Anders Örnberg

SVT Tvärsnytt hade ett inslag med besökarnas ljuskäglor på konstverken och Sveriges Radio P4 gjorde två inslag med intervjuer. Sammanlagt sex artiklar om utställningen varav en helsidesrecension med bilder i VLT.

Västerås Konstmuseum 15 november 2006 till 28 januari 2007
Västerås Konstmuseum 15 november 2006 till 28 januari 2007