Om oss

Det var längesedan Gud skiljde ljuset från mörkret. Även om vi ser ljuset lever vi också i ett mörker som vi vill upplysa, belysa, sätta ljuset på.

Tre vise män, lysande genier, vars blixtrande vilja att föra fram ljuset till oss genom vetenskap och konst hittade därför på Laddat Ljus som föddes för 10 år sedan.

Officiellt startade Laddat Ljus under kulturhuvustadsåret 1998 med en större manifestation för ljuset med utställning och olika händelser och objekt i och kring Kgl Akademien för de fria konsterna, Konstakademien.

Om Laddat Ljus

Konstakademien

På Kgl Akademien för de fria konsterna visade vi i utställningen lysande produkter och uppfinningar, beskrev deras uppkomst och historia. Uppfinningar som var begynnelsen och ibland den nuvarande kärnverksamheten i några av våra största svenska företag.

Konst som presenterades med utgångspunkt i vetenskap och vetenskap som presenterades med utgångspunkt i de sköna konsterna.

Konstakademiens byggnad uppmärksammades genom sin illumination. Inne i huset blev resultatet spännande möten mellan de olika delarna i utställningen och mellan de olika kategorier människor som annars inte har liknande intressen. 

Tillsammans med våra partners nådde vi en ny publik. Allt speglade sig i varandra, produkterna gavs nya möjligheter att synas och upplevas.

Nära 10 000 besökare kom under de dagar i december som utställningen var öppen. Oräknat de människor som besökte Ljusdroppen på Riksdagsplan. Artiklar i de stora rikstidningarna DN och SvD, stor bild överst på Svenska Dagbladets första sida, flera minuter långt reportage i SVT Aktuellt, reportage i SVT Bildjournalen, Radio Stockholm, TV4, ett par landsortstidningar och några specialtidskrifter.

Sedan 1998

Den hårda kärnan bestod 1998 och några år framåt av konstnärerna, Erik Dietman, P.O. Ultvedt, Anders Örnberg, redaktören och konstvetaren Johan Åström, arkitekten Cecilia Sagrén och belysningsmästaren Mauritz de Vries. Nu möter ni inledningsvis marknadsföraren och nationalekonomen Johan Aronsson, Cecilia Sagrén, Johan Åström och Anders Örnberg.

Den sanna nyckeln till framgång är att veta vilka egenskaper som gör att du sticker ut från mängden.

– Illumination av Mauritz de Vries

– Multirotativa projektioner av arbiträrt reflekterande materia av P.O.Ultvedt.

Tillämpningar i teknik och konst, en sal med uv-ljus och fluoricerande färg lysande på väggarna, salens enda ljuskälla. Stearinljuset, patentbrev…

– Jag öppnade min dörr och fann en sko med ett brinnande ljus – någon förklarar att det betyder persona non grata. Dra åt helvete!!! av Erik Dietman.

…och ett konstnärligt verk av 380 brinnade stearinljus och lika många skor.

– Ljusdroppen av Monika Gora.
– Stanser ur livet av Anders Örnberg